Wesprzyj miliardera

Wesprzyj miliardera – kupuj tanio w Biedronce!

Kupując w sklepach Biedronki,  możesz poczuć się jak  milioner.  Kupując w Biedronce,  wspierasz przecież  miliardera ! Aleksander Soares dos Santos, portugalski właściciel Biedronki nie gardzi groszem uboższych od siebie. Chętnie korzysta zarówno z ich pieniędzy, jak również z ich darmowej pracy. Oto kilka faktów, potwierdzających  te słowa:

• Biedronka  do dzisiaj nie wypłaciła swoim pracownicom wynagrodzenie za pracę w nadgodzinach. W ocenie sądu nie jest przesadzony szacunek że Biedronka winna jest im około 125 mln zł  – dowód: wyrok Sądu Najwyższego sygn. akt IV CSK 290/09.

• Biedronka  przez 10 lat narażała tysiące kobiet na utratę zdrowia. Zmuszała je do pracy w warunkach rażąco naruszających BHP. Z tego tytułu Biedronka winna jest tym kobietom godziwe zadośćuczynienie : –wyrok Sądu Najwyższego sygn. akt II PK 311/08 z 9 lipca 2009 r.

Portugalskiego miliardera wesprzeć mogą oprócz klientów i pracowników także dostawcy. Biedronka chętnie korzysta z ich towarów i pieniędzy.

Wyzysk dostawców, polskich producentów  „ stanowił  element ogólnej strategii Biedronki  –  oszukiwania”  –  dowód,: wyrok Sądu Najwyższego sygn. akt IV CSK 209/09.

A co robią ludzie miliardera, kiedy prawda wychodzi na jaw?

Przeczą faktom i podejmują bezwzględną walkę z ludźmi, którzy mieli odwagę tę prawdę ujawnić.

• Biedronka  wytoczyła cztery procesy działaczom Stowarzyszenia „Stop Wyzyskowi Biedronka” o naruszenie dóbr osobistych,  domagając się 225 000  zł zadośćuczynienia. Trzy z nich dotychczas przegrała a czwarta jest w toku. Biedronka tak bardzo chciała cokolwiek wygrać, że w jednym z nich jako dowód w sprawie przedstawiła spreparowany i płatny artykuł prasowy w  –  dowód: akta sprawy sygn.  IC 13/06 Sąd Okręgowy w Warszawie.

Kiedy w sądzie się przegrywa, pozostają jeszcze media. Biedronka próbowała  zdyskredytować działaczy Stowarzyszenia, publikując kłamliwe całostronicowe płatne ogłoszenia w Gazecie Wyborczej, Polityce, Newsweeku, Wprost i wielu innych.  Wydała pieniądze zarobione na swoich oszukiwanych pracownikach i dostawcach z takim skutkiem:

• Autorzy tekstu, członkowie zarządu Biedronki w osobach: dyr. generalny Pedro Manuel da Silva, Lesław Kański i Anna Sierpińska zasiedli na ławie oskarżonych w sądzie karnym, wyrok nie zapadł, gdyż karalność ich czynu  przedawniła się.                       – dowód: Sąd Rejonowy dla Warszawy Mokotowa III Wydział Karny sygn. akt III K 1278/07.

Ale przecież polskie sądy  nie wystraszą portugalskiego miliardera…

Aleksander Soares Dos Santos, systematycznie informowany o wyzysku w jego sklepach, do dziś przeczy udowodnionym nawet przed Sądem Najwyższym faktom – dowody: liczne wypowiedzi Aleksandra Soaresa Dos Santos min. w mediach i pismach kierowanych do Stowarzyszenia Stop Wyzyskowi – Biedronka.

„Codziennie niskie ceny”

Zarząd Stowarzyszenia Stop Wyzyskowi – Biedronka