Sikorski „przeprasza” za uhonorowanie właściciela sklepów Biedronka. Schetyna: To praca dla ponad 58

„Przepraszam za wniosek o uhonorowanie największego prywatnego pracodawcy w Polsce. Mea culpa” – napisał dziś na Twitterze Radosław Sikorski. W ten sposób b. szef dyplomacji podsumował publiczną dyskusję wokół przyznania Krzyża Kawalerskiego Orderu Zasługi Rzeczypospolitej Polskiej portugalskiemu właścicielowi sklepów Biedronka. Sikorski jeszcze jako szef MSZ zaakceptował wniosek ws. tego wyróżnienia.

Zdaniem obecnego ministra spraw zagranicznych nadanie odznaczenia dla dyrektora operacyjnego Grupy Jeronimo Martins w Polsce Pedro Pereira da Silvy „to pewien gest, można się z nim nie zgadzać, ale w sposób spokojny należy to ocenić”.

– To jest projekt, który się pojawił dużo ponad rok temu, wiosną 2014 roku, zgłoszony przez ambasadora Polski w Lizbonie, zaakceptowany przez mojego poprzednika, a nagrodę przyznaje prezydent RP osobom z zagranicy, które mają wkład, skutecznie pomagają rozwiązywać polskie problemy i tak było w tym przypadku – przypomniał dziś rano w Polskim Radiu Schetyna.
Szef resortu spraw zagranicznych powiedział, że Kancelaria
Prezydenta prowadzi „pewną politykę, jeśli chodzi o odznaczenia, więc jest wiele osób, które są wskazywane i w ten sposób honorowane”. – Tam jest adresat tych kwestii – dodał.

Schetyna: Jeronimo Martins zatrudnia ponad 58 tys. ludzi

Minister przypomniał, że grupa Jeronimo Martins zatrudnia ponad 58 tys. ludzi oraz jest mocno z Polską związana.

– Proszę pamiętać, że są jednak miejsca pracy, ponad 58 tys. ludzi pracuje. To są miliony, dziesiątki, setki milionów zainwestowanych w Polsce. To jest firma, która jest z Polską bardzo mocno związana i mająca duży wpływ na naszą codzienność – powiedział.

Zdaniem Schetyny o takich sprawach należy rozmawiać bez niechęci i agresji. – To niczemu nie służy. Uważam, że to po prostu jest pewien gest, można się z nim nie zgadzać, ale w sposób spokojny należy to ocenić – zaznaczył.

Krzyż Kawalerski Orderu Zasługi Rzeczypospolitej Polskiej nadawany jest cudzoziemcom i obywatelom polskim stale zamieszkałym za granicą, którzy swą działalnością wnieśli wybitny wkład we współpracę międzynarodową oraz współpracę łączącą Rzeczpospolitą Polską z innym państwami i narodami. W takiej formie order przyznawany jest od 1992 roku.

Krzyż – jak uzasadniono w komunikacie MSZ – został przyznany za wkład w rozwój gospodarczy Polski, tworzenie miejsc pracy, zaangażowanie firmy w działalność społeczną i charytatywną oraz znaczący wkład w rozwój stosunków handlowych między Polską a Portugalią.

Ostra krytyka decyzji

Decyzja ta spotkała się z krytyką m.in. Stowarzyszenia Stop Wyzyskowi-Biedronka, które wystosowało list do szefa resortu spraw zagranicznych w tej sprawie; na informację o odznaczeniu dla Pedro Pereiry da Silvy zareagowali także użytkownicy portali społecznościowych. Ministerstwo Spraw Zagranicznych w komunikacie opublikowanym na stronie resortu poinformowało, że uroczystość, która miała się odbyć w środę, została przesunięta na inny termin w związku ze zmianą w kalendarzu ministra spraw zagranicznych”.