Powalczą z Biedronką, ale już bez Łopackiej

Po wygranym procesie ze spółką Jeronimo Martins Dystrybucja (JMD) Bożena Łopacka chce wypisać się ze Stowarzyszenia Poszkodowanych przez Wielkie Sieci Handlowe Biedronka

Logotyp stowarzyszenia STOP WYZYSKOWIKilka tygodni wcześniej – składając rezygnację z członkostwa w zarządzie stowarzyszenia – napisała: „Walka dla walki, zemsta dla zemsty, czy sława dla sławy nie jest moim celem, a odnoszę wrażenia, że to właśnie jest priorytetem kierownictwa stowarzyszenia”.

Grzegorz Szaro: Symbol walki z Biedronką niespodziewanie dezerteruje. Przy okazji Łopacka zarzuca Wam niejasne intencje.

Edward Gollent, przewodniczący stowarzyszenia: Jestem zdziwiony i zażenowany. Absolutnie nie potrafię tego zrozumieć.

Lech Obara, prawnik stowarzyszenia, obrońca Łopackiej: Nie obrażam się i szczerze dziękuję jej za współpracę. Najważniejsze, że udało się nam wspólnie wygrać należne pieniądze. Mówi się trudno, będziemy działać bez pani Bożeny.

„Pogromczyni Biedronki” twierdzi, że była wykorzystywana. Nie wyjaśnia jednak w jaki sposób i przez kogo. Może Panowie powiecie o co chodzi?

L.O: Może chodzi jej o zawód w stosunku do polityków lewicy? Pewnie naobiecywali jej wiele, ale nic z tego nie wyszło, bo nie dostała się do parlamentu. A potem lewicowa „Trybuna” drukowała fałszywe informacje przedstawiające nasze stowarzyszenie w bardzo złym świetle.

Zdaniem Łopackiej stowarzyszenie „walczy z wiatrakami”…

L.O.: Zajmujemy się nie tylko sprawą Łopackiej. Do sądów trafiło kilkadziesiąt pozwów od innych byłych pracowników Biedronek. Część spraw już się zakończyła, żadnej nie przegraliśmy. Są też przygotowywane nowe pozwy.

E.G: Problem fałszowania ewidencji czasu pracy, który bezpośrednio dotknął panią Bożenę, został już rozwiązany i pracownikom Biedronek płaci się za nadgodziny. Ale jest wiele innych spraw, które też trzeba doprowadzić do finału. M.in. kwestia dźwigania niedopuszczalnych ciężarów przez pracownice sklepów. Właśnie jedziemy do Senatu rozmawiać na temat wpisania na listę chorób zawodowych uszkodzeń kręgosłupa spowodowanych nieprzestrzeganiem zasad BHP przez pracodawcę.

L.O: Na tym nie koniec – stowarzyszenie za pieniądze Europejskiego Funduszu Społecznego organizuje profesjonalne szkolenia dla b. pracowników Biedronek. Dowiadują się jak nie dać się oszukać, a po powrocie zakładają grupy wsparcia. I jak można mówić, że nie jesteśmy ludziom potrzebni?